Foredrag

Foredrag

Foreningen Oplysning Om Gadeliv  sender gerne sine guider ud som oplægsholdere for også på den måde at formidle viden og oplysning om udsattes vilkår. Oplæggene tilpasses for at nå ud til folkeskoler, efterskoler, gymnasier og andre uddannelsesinstitutioner. Private foreninger og organisationer må også meget gerne sende bud efter en oplægsholder.

Foreningen Oplysning Om Gadeliv vil ikke moralisere, belære eller fordømme, men forklare med egne eksempler, hvad der måske sker med én, hvis man ikke passer på sig selv og hinanden. – Den sociale nedtur kan jo ramme alle.

 

 

De udsattes historie i Århus

Gennem de cirka 1200 år Aarhus har eksisteret, har der været socialt mennesker udsatte  i byen. Vilkårene har været forskellige gennem tiden, men følelsen af at være på bunden af samfundet har nok været den samme hele tiden.

I vikingetiden var de fleste udsatte trælle, men i middelalderen blev tilværelsen trods alt lidt bedre for de udsatte i Aarhus,. Byen fik et Dominikanerkloster med et hospital. Ved reformationen i 1536 bestemte Christian den 3, at klostret skulle bruges til almindeligt hospital for syge og fattige.

1757 fik Aarhus et Manufakturhus. Her skulle de udsatte lære at arbejde, men det egentlige formål var, at myndighederne her fik mulighed for at holde opsyn med dem.

I dag er det Aarhus Kommunes Socialforvaltning og forskellige private organisationer, som hjælper byens udsatte.

Foreningen Oplysning om Gadeliv vil vise, at udsatte er mennesker med mange af de samme drømme og håb for livet som alle andre. Det er mennesker der ofte kæmper hårde livskampe og derfor har samme ret til respekt som alle andre. Derfor er en åben og positiv dialog nødvendig, ikke kun mellem udsatte og mere almindelige mennesker men mellem alle mennesker, om hvordan vi skaber et samfund med plads og muligheder for alle!